
Vakgenoten
De podcast over digitaal en innovatie.
Marc en Gijsbert gaan in gesprek met verschillende gasten, op zoek naar inspiratie en de mens achter het verhaal.
Marc van Venrooij en Gijsbert van der Sleen hebben beide meer dan 20 jaar ervaring in het e-commerce, digital innovatie en digital marketing vak. Ze delen graag hun kennis over digital en innovatie met "Vakgenoten". Interessante sprekers, artikelen, boeken, cases maar vooral waardevolle inzichten om te delen. Voor en door "Vakgenoten".
De Vakgenoten podcast wordt 12 keer per jaar met een gast opgenomen. Dit als onderdeel van de expert en netwerk groep "Vakgenoten" (voorheen e-business managers platform EBMP).
Tijdens "Vakgenoten Live" bijeenkomsten is er altijd een kennisspreker over een relevant digital business topic. Waarna de groep met de nieuwe inzichten in een workshop de kennis gelijk gaat uitwerken in een concrete aanpak. Zo kan de opgedane kennis gelijk in de organisatie van de betreffende leden worden toegepast.
Daarnaast is er ook nog "Vakgenoten on tour" voor jaarlijkse (internationale) retail inspiratie tours met focus op digitalisering van de klantreis.
Wil je meer weten over het Vakgenoten platform? Kijk dan op: https://vakgenoten.com
Ps: De podcast is op persoonlijke titel.
Vakgenoten
#16 - Hoe Orderchamp de B2B-wereld verandert. Van B2B Marktplaats naar alles-in-één SaaS-oplossing.
Joost deelt het inspirerende verhaal over hoe Orderchamp in zes jaar tijd uitgroeide naar een toonaangevend B2B-softwarebedrijf dat duizenden merken verbindt met duizenden retailers.
De reis van Orderchamp is er een van pieken en dalen. Joost neemt ons mee vanaf het prille begin met slechts 300 merken op een eenvoudige WordPress-pagina tot de huidige status als een van Europa's toonaangevende B2B-platforms met 6.500 merken en 200.000 aangesloten retailers. We ontdekken hoe het team moest pivoten van een abonnementsmodel naar een commissiemodel in de eerste maanden, en hoe ze bijna ten onder gingen in 2022 toen een financieringsronde van 40 miljoen op het laatste moment niet doorging.
Maar Orderchamp ging door met een aanpassing van hun model en zie daar sinds April 2025: Ordercamp Cloud:
Orderchamp lanceert met Orderchamp Cloud een alles-in-één SaaS-oplossing waarmee merken hun B2B-verkoop kunnen digitaliseren, automatiseren en centraliseren via een eigen branded portal, zonder technische tussenkomst. Hiermee verschuift het bedrijf van marktplaats naar infrastructuurleverancier en daagt het gevestigde B2B-softwarepartijen uit met een geïntegreerd, toegankelijk en kostenefficiënt alternatief.
Voor ondernemers en tech-professionals bevat deze aflevering waardevolle lessen: "Het product is nooit af", "Wees niet bang om te pivoten als je businessmodel niet werkt", en misschien wel het belangrijkst: "Leiding geven is voorbeeld geven." Joost's energieke verhaal over het opbouwen van een veerkrachtig bedrijf in een volatiele markt zal je inspireren om je eigen ondernemersavontuur te heroverwegen.
Bezoek orderchamp.com om meer te leren over het platform of om je aan te melden als merk of retailer.
Welkom bij Vakgenoten de podcast over digital en innovatie. Marc en Gijsbert gaan in gesprek met verschillende gasten op zoek naar inspiratie en een mens achter het verhaal.
Gijsbert:Hey.
Marc:Marc, daar zijn we. Hey dag, gijsbert, goeiedag, daar zijn we weer met vakgenoten.
Gijsbert:Ja, zeker, daar zijn we weer, en vandaag hebben we weer een inspirerende gast, die ik al wat langer ken, gelukkig, en dat is ook een van de redenen, dat we vandaag bij hem mochten langskomen in Amsterdam. Dus ik kijk uit naar een mooi en inspirerend gesprek En, joost, misschien is het leuk, als jij jezelf introduceert voor onze luisteraars.
Joost:Ja, dank al eerst, dat ik als gast aanwezig mag zijn in jullie podcast. Ik ben Joost, een van de oprichters van Orderchamp, al redelijke tijd werkzaam in het e-commerce land. Orderchamp zijn we ongeveer zes en een half jaar geleden begonnen. Een hele reis doorgemaakt, kunnen we zo daar, denk ik, nog wel even over hebben. Maar ja, ik vind het hartstikke leuk, om vooral te hebben over, waar we nu mee bezig zijn en ja, wat er in de in de markt aan het gebeuren is, denk ik, momenteel in deze wereld, en ik ben heel benieuwd naar wat jullie ook willen weten van mij en van Orderchamp ja super tof.
Marc:We hebben een aantal onderwerpen, die wij elke keer bespreken, en dan vragen we ook aan onze vakgenoten van wat zou je nou nog graag willen horen? En dan zeiden ze kunnen we iets met marktplaatsen? Oh, ja. Dus, dan ga je natuurlijk een beetje rondkijken, en dan heb je natuurlijk de bekende marktplaatsen, marktplaatsen in Nederland en natuurlijk de marktplaatsen zoals Amazon en dergelijke, en ook Goldman komt natuurlijk met hun platformen. Maar wat maakt nou Orderchamp, nou specifiek Iets heel anders in de Nederlandse markt.
Joost:Dan, wat je al ziet op platformen als Amazon of Bol. Ja, ik denk Allereerst, wij zijn een B2B marktplaats, dus wij werken met leveranciers, wholesalers, distributeurs, die eigenlijk hun spullen verkopen aan retailers, en zo is Orderchamp eigenlijk ook gestart. Dus orderchampcom is onze wholesale marktplaats, waar we duizenden merken eigenlijk samenbrengen met honderdduizenden retailers. Daarvan ken ik Gijsbert ook. Die heeft ook ooit met een merk, ofthans een collectie van merken, deelgenomen aan ons platform, en ja, dat was in die tijd nog, denk ik, het begin van onze. We hadden net gestart, ja, precies.
Joost:Maar inmiddels zijn wij een behoorlijk groot platform geworden. Ik denk 6.500 merken, 200.000 retailers, die zich aan hebben gesloten, en dat platform, dat is een collectie van merken, gecureerde merken, die wij zoveel mogelijk in zelfstandige retail willen plaatsen. Dus dat zijn niet de grote ketens per se, maar dat zijn de wat kleinere shops, die je hier in Amsterdam of in elke stad of dorpstraat vindt, en daarmee zijn we eigenlijk gestart. Maar dat is leuk, dat je er een marktplaats voor hebt. Maar wij zijn inmiddels ook geëvolueerd naar een veel groter software platform, en wij zijn eigenlijk onze software, die wij in de afgelopen periode hebben gemaakt, zijn we aan het licenseren ook En zijn we aan het democratiseren voor onze klanten, zodat zij ook deze software kunnen gebruiken, die wij hebben gemaakt.
Gijsbert:Ik weet nog, dat ik Ik zat toen in Discovered Ik heb twee aha momenten gehad bij Discovered. De eerste was, dat ik Etsy leerde kennen. Ik dacht, oh wauw, e-commerce kan ook sexy zijn. En de tweede was eigenlijk, toen ik de vercom ontdekte, en toen dacht ik gast, dit is het gewoon, dit is echt geniaal, gaaf. En dan ga je zoeken, en dan blijkt er om de hoek in Amsterdam een club te zitten Orderchamp die dat exact voor Europa aan het doen is, waar vercom toen nog niet zat. Ik ben heel benieuwd wat is jouw achtergrond, en hoe kom jij op het aha moment, dat je denkt, van jongens, dit is een probleem, waar kleine ondernemers gewoon mee worstelen. Inkoop is een probleem, geld zit vast in je inventaris, je neemt een risico met je productselectie, en dat moeten we gaan oplossen. En daarom starten we Orderchamp. Tenminste zo heb ik altijd gelezen, waarom jullie Orderchamp gestart zijn. Maar vertel even zelf, hoe ben je daar gekomen?
Joost:mijn achtergrond is SEO Shop. Dat is eigenlijk het eerste bedrijf, waar ik na mijn studie ook ben gaan werken. Dat was een B2C webwinkel software bedrijf, die leverde webshops aan de markt, en dan praten we echt over 2008 tot 2015, dat dit echt een mega opkomende markt was, dus duizenden webshops, die toen op dat moment startten, en die software, die leverden wij Toen. In 2015, volgens mij kwam Lightspeed inderdaad om de hoek kijken, eerst als een partnership, en dat bleek uiteindelijk zo'n goede match te zijn, dat wij gefuseerd zijn, en daarmee hadden we ineens een veel groter productportfolio aan producten. Dus we hadden een e-commerce product. Maar Lightspeed was natuurlijk bekend van de kassa software, en dat leverden zij op iPads En daarmee bestuurden we eigenlijk de markt met een omnichannel oplossing, zodat retailers eigenlijk nog beter de markt op kunnen met een digitale oplossing En een digitale kassa oplossing.
Joost:Maar wat wij toen zagen eigenlijk in die hele reis met Lightspeed een fantastisch product werkt ook binnen heel veel verschillende retail shops nog steeds hartstikke goed En ook de e-commerce oplossingen, die ze inmiddels ook alweer veel verder ontwikkeld hebben en ook weer nieuwe producten hebben aangekocht. Maar wat wij daar zagen, is dat de achterkant, en dan hebben we het echt over de inkoop, dat die eigenlijk nog helemaal niet goed georganiseerd was digitaal. Dat is een zeer traditionele markt. Men gaat nog heel veel naar beurzen, doet heel veel handel via e-mail en noem het maar op. Dus de markt, die we daar zagen, was net zo aan een digitalisatieslag behoevend, als wat we eigenlijk in die acht tot tien jaar daarvoor hadden gedaan. En toen hebben we eigenlijk met een groep jongens, die we hebben leren kennen natuurlijk tijdens dat hele traject hebben we eigenlijk besloten, om de stouten schoenen aan te trekken en een nieuwe platform uit de grond te stampen, en ja, dat is uiteindelijk Orderchamp geworden.
Gijsbert:En je zegt, dat hebben we met een groep mensen gedaan. Maar als ik het goed heb, bij jij van die groep zit jij hierin, en de rest van de groep is meer op de achtergrond, en die doen iets met centjes, om mogen nu te maken. Klopt dat?
Joost:Nou, niet helemaal. Dus we hebben twee co-founding investors Dat zijn ook de twee oprichters van CeoShop, ruud en Dennis, en die hebben ons inderdaad toen ook op weg geholpen, om dit op te starten. Maar met Menno en Max, mijn twee huidige operationele co-founders, zitten wij hier nog steeds dag en nacht aan dit platform te bouwen. Dus eigenlijk met z'n vijven zijn we dit traject begonnen, en inmiddels zijn we zes en een half jaar verder, en ja, er is ontzettend veel gebeurd, kan ik je vertellen.
Gijsbert:Misschien leuk, om daarbij stil te zijn. Je gaat een platform bouwen, maar dan heb je eigenlijk nog niks. Dus je hebt geen aanbod, je hebt geen platform, je hebt geen afnemers. Dus waar start je dan, en hoe zorg je er dan voor, dat dat platform zo opgebouwd kan worden? Uiteindelijk heb je ook weer investeringen aangetrokken, om die groei mogelijk te maken. Ik heb bij Discovered datzelfde meegemaakt, en uiteindelijk hikten wij op de investering, om de voorkant rond te krijgen. De achterkant is gelukt en het platform ook, hoe hebben jullie dat gedaan?
Joost:Nou ja, kijk, ik realiseer me trouwens ook, gijsbert, toen wij ons als eerste spraken, had jij inderdaad ook de intentie, om een soort van artisan marketplace op te zetten, en toen zijn we uiteindelijk de samenwerking aangegaan, en vanuit daar kwamen die merken. Uit welke landen waren dat?
Gijsbert:Kenia, uit India, uit Thailand.
Joost:Ja, exact, ik weet nog die merk, daar kom ik zo nog even op terug. Maar toen wij oorspronkelijk met het business idee van Orderchamp startten, dit is echt 2018, 2019. Hij kon het eigenlijk nog alle kanten op. En dat is eigenlijk best een interessante gedachte, omdat inmiddels wij die hele reis aan het bewandelen zijn. En dat komt omdat, toen wij het platform startten, zijn we begonnen met het bouwen van een operating system, zodat de merken hun producten eenvoudig kunnen managen in een systeem En zodat zij daar met retailers kunnen handelen, en dat kon een allerlei hoeveelheid aan toepassing hebben. We hebben toen nagedacht over gaan we een marktplaats bouwen? Bouwen we een dropshipping oplossing, waarmee merken inderdaad de e-commerce tak kunnen versterken, of bouwen we echt gewoon een soort B2B webshop oplossing, waarmee we die partijen kunnen voorzien van software? En we hebben toen eigenlijk in 2019. Het harde besluit genomen wij zien de grootste kans, om nu een marktplaats te bouwen, want daar is de meeste behoefte. Veel merken, toen wij daarmee spraken, die hadden eigenlijk het grootste probleem met de acquisitie van klanten, en als je grote merken spraken, dan waren ze heel veel tijd kwijt met het managen van een hele grote groep aan kleine partijen.
Joost:Dus die hele fragmentatie, zoals je het noemt, die fragmentatie in de markt. Dat zagen wij als het grootste probleem. Dus wij dachten als we dat allemaal samenbrengen op één platform, dat vliegt. En dat is ook gebeurd. We zijn begonnen met 300 merken, en ik weet, dat dat ongeveer onze eerste badge aan merken was. Toen zijn we ook in september naar de markt gegaan, en toen begonnen we te lopen, kregen we nieuwe retailers En die merken. Die brachten hun eigen retailers online. Die retailers vertelden ons weer, welke merken zij graag op het platform wilden hebben, en zo begon dat Vivo.
Marc:Vliegwiel eigenlijk een beetje te lopen, als we toch even teruggaan naar de beginfase. Hoe kom je aan die 300 merken?
Joost:Sales.
Marc:En hoe moet ik dat zien? Dat is gewoon letterlijk coldbellen Uitleggen, wat je doet.
Joost:Ik zeg dat natuurlijk een beetje grappig Sales, maar dat is het wel. Kijk, veel startups, die wachten te lang, totdat ze een perfect product hebben. Ik denk dat wat wij hebben geleerd in dat hele traject met SEO, shop Lightspeed het product is toch nooit af. Dus het enige, wat je kan doen, is naar de markt gaan, met je klanten spreken, vervolgens dooritereren en het product beter maken. Maar het product is nooit af. Dus wat hebben wij gedaan? We hebben dat product gebouwd. Na drie, vier, vijf maanden zijn we gewoon de markt opgegaan. Hebben we dat product? zijn we gaan pitchen, zijn we gaan laten zien. En geloof mij, als je nu op Wayback Machine kijkt, wat de eerste versie van orderchampcom was, dus de marktplaats, ja, dat kun je geen webshop noemen. Dat was pagina met wat merken. Dus wij zijn gewoon de markt opgegaan.
Marc:Maar wat was je propositie op dat moment? Dus jij zei tegen die meningen wij zijn een platform aan het bouwen, jij kunt daar gratis op. Wat was je?
Joost:pitch. Ja, daar hebben we ook nog wel wat fouten gemaakt hoor. Dus ik doe wel een beetje, alsof we daar. Onze pitch was eigenlijk best interessant. Wij hadden een Wij vertelden ze, dat we een collectie aan merken op een platform gingen samenbrengen, waar retailers dan vervolgens de producten konden inkopen. En oorspronkelijk zouden we dat doen middels een vaste fee oplossing, en dat was ik weet niet, wat we toen vroegen 100 euro per maand of zo, en daarmee konden ze dan handelen op dat platform. En dat was ik weet niet, wat we toen vroegen 100 euro per maand of zo, en daarmee konden ze dan handelen op dat platform. En dat klonk veel merken interessant in de oren, want er was een propositie. Dan konden ze met max 25 retailers handelen. Wilden ze daarna meer retailers toevoegen, dan moesten ze wat extra betalen. Dat klonk veel merken natuurlijk goed in de oren.
Joost:Echt, waar we achterkwamen, is dat de goede merken, die wilden, die hadden, die deden het hartstikke goed en die wilden eigenlijk met veel meer retailers handelen. Maar daar was het businessmodel niet op afgestemd. En de kleine merken, die niet eens op de 25 kwamen, die betaalden 100 euro, en die waren helemaal niet blij. Dus toen hebben we eigenlijk het model geshift naar een commissiemodel, dus dat we eigenlijk zeiden pay for what you get, dus value for money, en dat was uiteindelijk, denk ik, de switch, die we moesten maken, om het platform echt van de grond te krijgen. Dus ik denk dat dat, als we het dan over tijdslijnen hebben September Live volgens mij hebben we het geswitcht in november Dus hebben September Live volgens mij hebben we het geswitcht in november, dus twee maanden later is dat al geswitcht. Dus ja, dat is een beetje, hoe het in de beginfase ging.
Gijsbert:Dus dat is eigenlijk je tweede les Is één, nou ja een paar lessen. tot nu toe gaat lekker. Dus product is nooit af. Sales get out there, ga naar de klant toe. En drie is wees niet bang, om je propositie aan te passen.
Joost:Nee, constant Hebben we ook heel veel gedaan, en ja, dat is soms lastig, maar moet je gewoon doen.
Gijsbert:Hoeveel voordeel had je van kijken naar vercom? Want ik neem aan, dat jullie als slimme mensen heel snel naar buiten zijn gaan kijken. Ik heb altijd ergens gedacht, dat jullie ook. Ik heb altijd gedacht, dat bolcom heeft heel goed naar Amazon gekeken en is gewoon de Nederlandse kopie daarvan en volgt daarop op een gegeven moment. Misschien hebben ze dat ergens losgelaten. Waren jullie ook gewoon een volger van VER en was je hier aan het toetsen, of het hier werkte? Of hebben jullie gewoon je eigen ding gedaan en niet naar VER gekeken?
Joost:Dan zou ik liegen. Natuurlijk, ik kijk altijd naar mijn concurrenten. Ik noem het conculega's. Je gaat op een gegeven moment zelfs met ze in gesprek, dus zij wisten, dat wij bestonden, en wij wisten, dat zij bestonden. Dus dat is gewoon, hoe het werkt. Nee, we keken zeker naar onze concurrenten, en het waren er op dat moment.
Joost:Ver was natuurlijk een Amerikaanse speler, dus dat was wel een groot voorbeeld, maar er waren, denk ik, op dat moment misschien wel 25 platforms, die hetzelfde aan het proberen waren, en hiervoor, dus voordat wij startten, hadden wij ons onderzoek ook al gedaan. In Duitsland was er al een partij, die had het niet gered. In Nederland nou ja, wetransfer ben je jullie allemaal wel bekend, maar die hebben WeMarket ooit in 2000, ik weet het niet eens 2015, 2014, naar de markt gebracht, waar ze ook dit idee hadden, en dat is ook niet gehaald. Dus er waren al veel bedrijven, die het niet gered hadden, en daar hebben wij zeker naar gekeken. Vercom was zeker een interessante, en keken wij ook naar van hoe pakken ze het nu aan en hoe doen ze dat?
Joost:en ik denk, dat daar wel duidelijk werd, dat curatie zeg maar een hele belangrijke factor was, dus dat je niet zomaar met iedereen in zee moet gaan en dat je echt moet kijken naar je customer experience en dat dat heel belangrijk is. Maar we hebben ook degelijk hele andere dingen gedaan. Als ver we hebben, bijvoorbeeld nooit met gratis returns zijn we niet, want dat was geen viable business model, en ik denk nog steeds op de dag van vandaag, dat dat voor hun een lastig iets is, om maar een break-even te geraken. Dus we hebben ook hele andere dingen gedaan. We hebben echt onze eigen weg en onze eigen pad gekozen, om te komen, waar we nu staan.
Marc:En wat ik me ook afvroeg, bij Marktplaats natuurlijk zo je brengt dus, je brengt twee partijen bij elkaar, één zit daar tussen. Dat snap ik voor de allereerste aankoop. Daarna is het natuurlijk ook mogelijk, dat een ondernemer rechtstreeks gaat contacten met hun wat heb je in dat platform bijgebouwd, zeg maar waardoor mensen jullie platform blijven gebruiken en de dienstverlening daarin belangrijk vinden?
Joost:Ja, nou kijk, een marktplaats is bij uitstek, denk ik. Het risico van een marktplaats, moet ik eigenlijk zeggen, is natuurlijk, dat partijen uiteindelijk de weg zelf vinden Naar de partij, met wie je samenwerkt. Dus je hebt merken, en die partijen kunnen ook direct zaken doen met elkaar Na het eerste contact. Er zijn veel marktplaatsen, die daar problemen hebben gehad. Streetwell Van de salons, die hebben daar wel problemen mee gehad. Dat is tot op de dag van vandaag nog altijd een discussie. Is onze commissie niet te hoog? Moeten we dat niet verlagen? En een van de zaken, die wij dus altijd in ons achterhoofd hebben gehouden En ook tot op de dag van vandaag nog steeds een topic, is Dat is niet per se, dat we allemaal features en dergelijke, want die hebben we natuurlijk ook toegevoegd Maar hoe zorg je ervoor, dat het business model, dat je hebt, dat dat aansluit bij de behoeften van je merken en van je retailers, zodat je gewoon één niet te duur bent, en dat het een goede propositie is voor de partijen, met wie je samenwerkt? En daar hebben we eigenlijk altijd geprobeerd, een optimalisatie te vinden. Dus onze commissies, ja, daar zit een stukje ook verzending in.
Joost:Dus merken, die via ons verkopen, die krijgen ook hun verzending vergoed op dit moment, ze krijgen hun volledige payments daarin vergoed, en ze krijgen een gegarandeerde uitbetaling. Dus ze hoeven niet te chasen op payments en dergelijke. Dus die operationele kosten, die hebben ze niet, en wij kunnen die kosten goedkoper inkopen, dan dat ze dat zelf kunnen doen. Dus daarmee heb je een optimalisatieslag voor alle partijen, en dat is een soort win-win-win. Dus wij rekenen eigenlijk altijd elke order terug Hoe duur is dat nou? En als je dat goed kan uitleggen aan de partijen, met wie je samenwerkt, dan snappen zij ook, dat het niet verstandig is, om die business ergens anders heen te brengen. En dat is echt tot op de dag van vandaag voor veel van ons nog steeds een uitdaging.
Joost:Want partijen zien alleen maar commissie, commissie en denken oh, het kost me wat. Maar ze rekenen soms niet helemaal door, met wat het ze oplevert. En die discussie, daar ben ik soms nog wel eens bij grote merken bij betrokken. Want dan zien we inderdaad misschien Aan de andere kant is het voordeel van, als je het businessmodel goed afstemt, is dat, als het goed is, je verliest misschien hier en daar een keer in orde van de partij, je gaat toch niet dwingbaar zaken plaatsvinden, maar is dat, zij ook die business naar jou toe brengen, dus dat ze zeggen nou ja, voor dit deel van mijn business is het gewoon een heel interessant model.
Joost:Dus daarop hebben wij eigenlijk onze propositie ook aangepast. Dus wij zeggen ook tegen merken, vooral grotere merken manage je longtail op Orderchamp. Orderchamp is niet alleen een acquisitie platform voor jou, het is voor jou ook een platform, waar jij je hele longtail, dus je longtail, je BCD type klanten kan managen. En die twee dingen hebben we altijd hoog in ons soort van propositievraagstuk staan, van hoe zorgen we ervoor, dat we de features aansluiten, zodat de merken zoveel mogelijk hun acquisitie goed kunnen doen en tegen een goede prijs, en hoe zorgen we ervoor, dat ze hun longtail goed kunnen managen? En nu zijn we bezig met een hele evolutie daarop. Maar daar komen we, zo denk ik, nog wel even op.
Gijsbert:Ja, we zijn heel benieuwd, we zijn altijd zo benieuwd. Zoals ik het me herinner, was het in het begin ook heel veel kleine merken met kleine winkels aan elkaar verbinden. En jij zegt nu al een aantal keer, grote merken de long tail Klopt. Dat houdt in, dat jullie ergens meer geshift zijn naar grote merken Klopt dat En tot hoe? Hoe groot een merk willen jullie kunnen bedienen op het platform?
Joost:Ja, dat is natuurlijk interne nomenclature, maar grote merken, dat zijn wel noem ik even de echt wel bekende wholesale spelers. We hebben Riviera Maison op het platform Present Time. We hebben behoorlijk wat echt grote wholesale spelers En ook merken, die je gewoon in hele grote winkels vindt, wel op het platform zitten. Nee, we hebben in het begin Dat klopt, Gijsbert.
Joost:Dus we hebben Het is niet per se een shift, het is, denk ik, een natuurlijke evolutie. Als jij als nieuw bedrijf begint, dan is het makkelijker, om de kleinere partijen in het begin te bedienen, en zo maak je een natuurlijke evolutie door Naar, steeds wat middelgrote tot grotere partijen, die zich willen en durven aansluiten En die begrijpen, dat jij interessant voor hun bent. Dus we hebben zeker, denk ik, een paar jaar geleden hebben we gezegd, we gaan wat meer de focus leggen op serieuze merken, omdat we zien, dat daar gewoon ook de grotere volumes zitten. Dus voor ons is het natuurlijk belangrijk, om ook de volumes binnen te halen, niet alleen die volumes, maar ook dat in de achterhoofd houden. Waar ik al een paar keer op zin speel, is, dat wij denken, dat in de grote merkenwereld een dermate problematiek zit, om die digitalisatieslag te maken, waar wij problematiek zit, om die digitalisatieslag te maken, waarbij als platform gewoon echt een veel grotere rol van betekenis kunnen spelen.
Joost:Dus moet je Ja ik verbaas me er gewoon soms over, als ik met merken spreek hoe veel ze nog in de jaren 2000 leven, waarbij ze echt afhankelijk zijn van de beurzen, waar ze echt wel bepaalde oplossingen proberen, maar ze komen gewoon niet verder. Ze hebben de kennis niet, om die digitalisatieslag te maken, en ze gebruiken wel allerlei verschillende oplossingen, maar iedere keer lukt dat net niet. Zijn de kosten te hoog, stoppen ze er weer mee, et cetera. Dus je ziet, dat dat in die markt gewoon heel erg speelt. Dus Dus, dat is ook de reden geweest, dat wij zeggen, wij gaan steeds meer een stapje hoger, want we zien in de grote merkenwereld nog steeds een enorme mogelijkheid aan digitalisatie, die wij kunnen voorzien.
Gijsbert:Doe je dat dan ook aan de retailers kant? Ik dacht, dat jullie ook wat meer met de kleine speciaal winkeltjes van de negen straatjes beginnen. Die hebben vaak weet ik veel één, twee, drie winkels. Als je grotere merken krijgt, houdt dat dan ook in, dat je retailers gaat hebben met weet ik veel 20, 50, 100 winkels? Waar stopt het voor jullie, of maakt dat eigenlijk niet uit?
Joost:Nou, dat ligt er een beetje aan, en we hebben ook altijd wel ketens of franchises ook op het platform.
Joost:Een merk hebben, wat je kent, oil, vinegar of DA of noem het maar op Best wel bekend, maar dat zijn vaak ook franchises. Dus dat zijn gewoon grote ketens, maar in franchise wereld zijn het gewoon eenmanszaken. Dus dat is altijd een beetje lastig binnen retail. Nederland is ook echt een ketenland. Dat is iets anders in andere landen. Maar kijk, in de basis kunnen wij alles bedienen. Alleen hangt het gewoon vanaf van de processen, die die retailers hanteren. Dus een kleinere shop, die koopt gewoon, heeft één. Iemand, die koopt gewoon zelf in Een grote winkel heeft allemaal buyers, die voor hen eigenlijk de hele inkoop organiseren. Kijk, waar wij vorig jaar een nieuw stukje technologie gebouwd, specifiek ook voor wat grotere e-commerce retailers, en dat doe ik even op onze dropshipping automation software, waarbij eigenlijk wij ons platform hebben opengesteld Voor een markt in de e-commerce, die voorheen veel handmatig deed. Dus je kan je voorstellen, er zijn best wel wat grote e-commerce retailers, die tientallen tot tientallen, duizenden, honderdduizenden tot miljoenen euro aan omzet doen per jaar, waarbij ze de inkoop handmatig doen of zelfs niet op een manier, zoals ik denk, dat het handig is voor hen. Dus veel retailers kopen nog steeds heel veel in, en er is inmiddels met de technologie, die we hebben, ook een we hadden het er al even over hiervoor een veiligere manier, soms van inkoop organiseren, namelijk, dat de producten niet altijd in een supply chain van de fabrikant naar het merk, naar de retailer, naar de consument kan. Het kan ook in één keer misschien van de fabrikant of van het merk naar de consument, en dat noemen we in de volksmond dropshipment. Maar dat is een fenomeen, dat in de retail wereld al tientallen jaren staat. Dat noem je backorders Of dat, als je in een winkel bent en je bestelt een bed, dan gaat dat niet. Dat bed neem je niet mee uit de winkel, dat wordt geleverd vanuit de leverancier.
Joost:Dus die technologie hebben wij gebouwd, en ik vind persoonlijk, dat elke grote e-commerce retailer al. Ik vind persoonlijk, dat elke grote e-commerce retailer, al dan niet elke retailer, die zou dit moeten omarmen, want je wil niet al je goede erop voorraad hebben, je wil niet nee verkopen aan de consument, maar je wil wel die sale uiteindelijk kunnen doen, zonder dat jij het risico hebt, dat je met die sale achter blijft zitten. Dus dit stukje hebben wij gebouwd, en we zijn ook steeds meer met grotere e-commerce retailers, zijn we aan het aansluiten op dit platform, omdat we zien, dat dat een interessante move voor hen is. Ik zou aanraden aan elke retailer e-tailer, whatnot om te kijken hoe kun jij ervoor zorgen, dat je gewoon je voorraadoptimalisatie beter doet. En dat kan op meerdere manieren.
Joost:Je kan kleinere hoeveelheden inkopen per keer. Nou, dat is iets, wat we faciliteren via de Marktplaats, en als je dat snel geleverd krijgt, dan is dat ook geen probleem. Dan hoef je geen grote voorraad in te kopen. Maar je kan er ook voor kiezen, om dus direct samen te werken met je leveranciers, zodat het direct naar de consument gaat. Allerlei manieren mogelijk, en ik denk, dat veel retailers gewoon vast blijven houden in het oude model en nog steeds denken, dat ze dingen moeten inkopen één keer per jaar, noem het maar op. En dat zie je gewoon. In 80% van de gevallen zie je nog, dat dat veel al gebeurt. En echt, de slimme retailer, die is wel bezig met die hele optimalisatie, want die weet, dat dit de enige toekomst is.
Gijsbert:Je gaf een mooi voorbeeld. Tenminste je beschrijft mooi, hoe jullie ontwikkeld zijn. Ergens ga je dan groeien, van 300 merken aangesloten, je gaat verkopen op het platform, maar ik kan me ook voorstellen, dat je bepaald volume nodig hebt, en jullie hebben er ook voor gekozen, om in een aantal Europese landen actief te zijn.
Joost:Dus, hoe is die groei vanaf dat moment verder gegaan, en welke keuzes hebben jullie daarin gemaakt? Heel veel goede keuzes, maar ook heel veel foute keuzes. Als eerst. We zijn eigenlijk, volgens wat ik net zei, gewoon gaan schalen. Dus wij zagen ook, meer merken is meer aanbod, meer aanbod is meer vraag. Wat ik net zei, dat is het vliegwiel in de marktplaats, niet altijd waar, maar je moet daar een goede verhouding in blijven houden, om die liquiditeit hoog te houden. Dus dat zijn we gewoon gaan doen. We zijn specifiek gaan focussen op verticals. Dus we zagen, dat home and living een hele goede vertical was, kids and baby een hele goede vertical. Dus we hebben op een gegeven moment ook food and beverages toegevoegd als vertical, want we zagen gewoon een nieuwe niche aan speciaalzaken, die op zoek waren naar van die kleine olietjes en chocolaatjes en theetjes en noem het maar op, en dat was een hele goede upsell categorie. Dus die hebben we toegevoegd, en uiteindelijk zijn we zelfs in de fashion zijn. We gaan experimenteren, en uiteindelijk beland je dan op een punt, dat je Volgens mij op het hoogtepunt hadden.
Joost:We 7000 merken Of nee, 7500 merken live, en toen kwamen we er ook achter Ja, dat is leuk, dat we die merken hebben, maar een aantal merken waren niet actief, een aantal merken deden niet, wat wij wilden, dat ze deden, en daarop zijn we ook weer onze regels gaan toepassen En hebben we ook een aantal merken weer van het platform afgehaald. Dus ja, ik denk, dat we in totaal misschien wel 9000 merken live hebben, of 10.000, misschien wel meer. Inmiddels zijn er nu zo'n 6000 van over, en daar doen we nu gewoon zaken mee. Maar we hebben ook wel degelijk een top aan merken, waar we actiever mee werken en waar we echt veel meer die digitalisatieslag aan het maken zijn, en ik denk, dat dat ook wel de focus is voor ons de komende periode. We hebben nu een paar aantal nieuwe producten, die we ook met die merken aan het testen zijn. Ik zie daar gewoon echt de grootste kansen voor ons momenteel.
Gijsbert:Is je pad dan geweest, eerst categorieën opschakelen en dan naar het buitenland, of ben je met de eerste succesvolle categorie meteen ook naar het buitenland gegaan?
Joost:Wij waren internationaal vanaf dag één, dus we hebben eigenlijk nooit landse, grenzen bekeken. Ja, dat kun je misschien terugvinden, maar op een gegeven moment is er een post geweest, nu, en er is er een post geweest, nu ook actief in Duitsland, nu ook actief in Frankrijk, maar waren we eigenlijk bijna wel vanaf dag één hebben we gewoon alleen de keuze gemaakt, om wat meer commercieel erop in te zetten. Maar vanaf dag één was het platform voor internationale merken beschikbaar en dus ook voor internationale retailers.
Gijsbert:Europa, wel, wel Europa. En je klantkant, dus de koperskant, die werd vooral geleid, omdat de retailers, die erop kwamen, hun afnemers gingen, erop wijzen, dat als je bij ons bestelt via Orderchamp, dan heeft dat een aantal voordelen. Dus jullie hoefden eigenlijk maar acquisitie aan één kant te doen. Klopt dat?
Joost:Nee, dat is niet helemaal waar. Dat zou natuurlijk de dream zijn, maar dat heeft wel voor 30-40% van onze acquisitie gezorgd. Dus veel merken nodigden hun retailers uit, want er waren gewoon bepaalde perks. Op dat moment En de time before Zerp was het wat interessanter.
Joost:Dus er was heel veel geld in de markt Tot 2022 februari, wat ongeveer ons toch wel een van de dieptepunten was in het bedrijf. Toen onze hele grote fundingronde, die wij zouden ophalen, van bijna 40 miljoen tot het laatste moment, dat eigenlijk niet door bleek te gaan, en wij in één keer hals over kop alles moesten omdraaien. En toen zijn wij een heel ander groeitraject in gaan zetten, waar voorheen het geld niet uit kon, en wij inderdaad, met wat je net zegt, de benefits voor de retailers, hebben wij ons hele model om moeten draaien naar een sustainable groeimodel, en daar was dit nog steeds overigens, waar de merken, de retailers naar ons toebrachten, een heel goed groeimodel. Maar toen zijn we inderdaad gestopt, wel met heel veel paid en noem het maar op. Dus ja, nee, dat is een heel goed groeimodel geweest voor ons. Maar om te zeggen, dat het, dat wij maar aan één kant hoeven te investeren, dat klopt niet helemaal.
Gijsbert:Je gaf aan van eigenlijk is groei in de markt. er waren allemaal alternatieven, maar jullie hebben het gered. En het was ook geen makkelijke reis. Want je geeft net aan van ja, daar gingen we bijna, we gingen in ieder geval onderuit, maar jullie zijn weer opgestaan. Wat maakt nou, dat je daartoe in staat bent, en waarom hebben jullie het wel gered, om te komen, tot waar je nu bent?
Joost:Nou ja, dan denk ik toch wel het constant aanpassen, constant nieuwe manieren vinden, om te blijven groeien. Dus, tot op heden hebben wij nooit een jaar gehad, dat we niet in revenues zijn gegroeid. Natuurlijk, er zijn wel eens periodes geweest, dat onze topline groei, wat puntgaver was, zeg, maar Dus dat het niet met grote hockeysticks omhoog ging. Maar we hebben eigenlijk altijd wel manieren gevonden, om onze marges te verbeteren Of om nieuwe revenue stromen toe te voegen. Dus dat is de reden. Dus wij hebben altijd manieren gevonden, om als jonge start-up weer een route te vinden, waarin we onze klanten een oplossing konden bieden, waar zij ook één voor wilden betalen, maar ook, waar ze samen met ons tijd in wilden stoppen en wilden groeien. Dus dat is één reden. En afgelopen jaar is de grootste keuze geweest voor ons, om een iets grotere draai te maken, om eigenlijk een jaar lang te gaan investeren in de achterkant, om opnieuw naar buiten te gaan met een heel nieuw product. Ik denk, dat dat de komende jaren het bedrijf heel veel groei zal opleveren.
Marc:U zijn er afgelopen weken mee live gegaan. Kun je dat meer over vertellen? Of wat je nu specifiek daarin pivot, welke pivot je daarin hebt gemaakt? En welke groei je daarin wil zien Hij mag los.
Joost:Nee, ja, overigens vind ik het altijd heel leuk, om terug te kijken en te hebben over het verleden, maar ik zit momenteel met mijn hoofd zitten wij in zoiets gaafs, waar ik zoveel energie van krijg En waar het hele team zoveel energie van krijgt? We zijn bekend natuurlijk van de marktplaats orderchampcom, en ik denk, dat dat ook onze naam heeft gegeven. En ja, dat is een, als ik het eerlijk zeg, van alle spelers, waar je het net over had, heel veel hebben het nog niet gered, maar van de twee, drie spelers, die er nu nog over zijn in de wereld, die een naam hebben, zijn wij er één van. Hebben wij het allerbeste technologische platform. Dat vindt ook elke partij, die we samenwerken, want er vindt natuurlijk kruisbestuiving plaats tussen die platforms. We hebben altijd de beste tech gehad. Dus dat was ook een van onze assets, en we hebben toen vorig jaar een besluit genomen Hoe gaan wij nu verder? Want we zien, dat de marktplaats loopt, maar we zien ook, dat het een hele lastige markt is. De retailmarkt, de supply chains worden korter. Nou ja, jullie, ook niet onbekend, maar er was weer een artikel van de week over de Chinese retailers, die een groter deel op zich nemen.
Joost:Dus ja, ik zie, dat retail staat onder druk. Brands staan ook een beetje onder druk, vind ik, zeker in bepaalde segmenten. Na de hele corona situatie Overigens, wat wij allemaal hebben meegemaakt in de laatste zes jaar, dat is natuurlijk ook bizar, maar met alles, wat er is gebeurd. Maar die merken, die staan dus onder druk, en je ziet ook, dat veel van hun leveranciers uit India, china, indonesië etc. De weg naar de Europese retailer willen vinden. Dus er vindt gewoon momenteel heel veel plaats En ja, wij zien, in die marktplaatsen, dat is een heel mooi transactioneel model En dat loopt, en dat vinden we een heel gaaf model.
Joost:Maar onze visie was verder. Wij hebben altijd wat ik zei helemaal aan het begin, hoe wij ooit zijn, opgestart We hebben een operating system gebouwd, en dat kon een marktplaats zijn of een dropshipment platform of misschien wel B2B software of wat. Dus we hebben het altijd in die hoedanigheid als een soort visie gezien, om dat platform uit te bouwen tot een echt operating platform. En vorig jaar hebben wij dus het harde besluit genomen, om dat ook echt te gaan uitvoeren, dus alle componenten, die wij hebben gebouwd in de technologie, om die los te trekken en ervoor te zorgen, dat alles. We hebben een hele recode gedaan van onze backoffice, om dat neer te zetten als een operating system for brands, waarbij zij meerdere sales kanalen kunnen aansturen, waarbij we de marketplace natuurlijk als één hoofd sales kanaal hebben.
Joost:Vervolgens de dropshipping automation software, die we hebben gebouwd als tweede kanaal En als derde kanaal, waarbij we nu de markten op aan het gaan zijn, is een B2B e-commerce oplossing, waarbij merken ook daadwerkelijk gewoon hun directe orders kunnen beheren vanuit het systeem. Wat wij gaan omdubben als Orderchamp Cloud, en Orderchamp Cloud is eigenlijk een collectie van software oplossingen, waarmee B2B spelers, dus wholesalers, distributeurs en merken, hun volledige B2B kunnen doen. Want de Marktplaats is een fantastisch model, zoals we al hebben besproken, voor discovery, nieuwe klantacquisitie en het managen van je longtail. Maar er zijn ook veel merken, die gewoon met direct met winkels en dergelijke werken, en die gaan niet vertellen tegen hun klanten, ga maar bij Orderchamp inkopen. Dat gaat gewoon niet gebeuren. Dat is ook een illusie.
Joost:Daar moeten we niet per se lang blijf stil blijven staan. Dus er is een hele grote tak aan directe business tussen merk en retailer, en die konden wij niet faciliteren. Dus dat stuk gaan wij nu omarmen en hebben wij dus nu met een nieuw product naar de markt gebracht, en daarmee is de Order Portal geboren. Dat is het product, dat we lanceren, en met dat product zijn we nu heel veel merken aan het ontborden En worden we eigenlijk een B2B shop, software leverancier, een beetje back to the roots SEO shop. Maar dan B2B, ja gaaf, super tof.
Marc:Echt waar. Het mooie is, dat je natuurlijk ook in die tijd, dat je zelf dat marktplaats ging onderzoeken, dat je natuurlijk heel veel gesprekken voert met merken En ook begrijpt, waar ze tegenaan lopen, en dan kun je natuurlijk een stukje in je software bouwen. Dan kunnen we daarmee helpen. Maar nu neem je echt iets over, want dat bestond blijkbaar dus helemaal niet.
Joost:Jawel, uiteraard, het bestaat er, en dat is juist het hele mooie. Dus wij komen niet in een markt binnen, die er niet is. Maar waarom is dit interessant? En dat ga ik even uitleggen, want ik denk, dat er zijn B2B-oplossingen, b2b-shop-oplossingen, er zijn partijen, die dat al jaar en dag doen. Het probleem van die oplossingen is iedereen zegt altijd, dat B2B complex is. Dus B2B is complex, lastig et cetera, wat ook betekent, dat al die leveranciers hun kosten voor die software gewoon ontzettend hoog hebben gemaakt. Dus wat je ziet, is partijen, die echt middelmatige tot slechte software leveren, die daar honderden tot duizenden euro's per maand voor vragen aan die merken, om die software te leveren. En toen wij dat zagen, dachten we, dit is niet meer van deze tijd. Wij hebben deze software gebouwd, dit gebruiken wij zelf. Wij kunnen dit zoveel beter leveren voor een derde, misschien wel een vierde, misschien wel een vijfde van de prijs van die partijen, leveren voor een derde, misschien wel een vierde, misschien wel een vijfde van de prijs van die partijen. Dus dat was een van de gedachten, en omdat wij dus dat hele softwarepakket al aanbieden vanuit één systeem en ook al zes, zevenduizend merken op ons platform hebben, eh, kunnen wij dat op een hele interessante manier aanbieden aan de partijen, en niet alleen de partijen, die nu op Orderchamp draaien, nee, ook de partijen, die nog niet op Orderchamp draaien. Dus voor ons is dat een van de hoofdredenen geweest, om echt die markt te bestieren. Het tweede stukje en ik denk, dat dat net zo interessant is ik noemde al even, dat er veel of veel slash, half slash, een beetje digitalisatie heeft plaatsgevonden Of geprobeerd heeft, plaats te vinden bij die merken in de laatste jaren. Dus een van de veel gehoorde dingen, als ik merken spreek Ik heb, denk ik, drie, vierhonderd merken gesproken in de laatste zes maanden, de laatste zes maanden is ik word helemaal knettergek van alle verschillende losse oplossingen, die ik moet nemen, om mijn B2B te runnen. Dus ik heb een stukje software hier voor mijn dropshipbund, ik heb een stukje hier, ik werk met al die marktplaatsen, ik werk met connectors, ik heb een shopoplossing voor mijn B2C en voor mijn B2B En oh ja, die B2B. Dat is eigenlijk niet echt een B2B oplossing, maar dat is eigenlijk een soort gepluchte oplossing, waar ik allemaal losse plugins en daar betaal ik ook weer los voor, en soms moet ik daar ook ontwikkelaars voor betalen, om dat weer los te trekken. Dus ze zijn heel veel tijd en heel veel geld kwijt met middelmatige oplossingen.
Joost:Middelmatige oplossing En waar wij oorspronkelijk zijn begonnen met het doel, de fragmentatie in de markt aan te pakken, eigenlijk binnen het stukje. Er zijn heel veel merken en heel veel retailers. Pakken wij nu het stukje aan. Er is zoveel onzinnige software en fragmentatie in die softwaremarkt. Dat kan allemaal in één platform.
Joost:Dus wij zeggen, wij willen dat ene platform zijn, waar ze nog naartoe moeten, en daarmee kunnen zij alles doen, wat ze in B2B, wholesale nodig hebben, en dat noemen wij intern B2B in de box.
Joost:Dus je maakt een account aan binnen je Orderchamp Cloud oplossingen en vanuit daar kun jij je wholesale marktplaats doen, je kan je eigen shop runnen, je kan je dropshipping automatiseren.
Joost:We hebben een app voor wholesale orders op beurzen Of voor je vertegenwoordigers, die onderweg bezig zijn, en die kunnen die orders schrijven. Er komt heel snel een oplossing aan, die we nu intern al aan het testen zijn, waarmee pdf's en e-mail orders en whatsapp orders automatisch geconverteerd worden naar een order in het platform. Want het grootste probleem is dat 30% van de orders vindt nog plaats, doordat er een e-mailtje gestuurd wordt van de retailer naar het merk, en die moeten ze dan handmatig gaan inkloppen in hun ERP of in hun shop. Dat hele stuk hebben wij, een stukje AI, om het dan toch maar even te noemen, dat auto-tunscriben van die orders, dat stoppen we erin. En als laatste werken we met een aantal partijen samen, die een extra kanaal worden binnen ons systeem, en daarmee kunnen ze met één stuk software in één keer al die problemen en al die stukken tackelen, waardoor ze veel tijd besparen, maar vooral heel veel geld besparen.
Gijsbert:Het klinkt alsof voor de kijkers thuis. Er zit hier iemand heel erg te stralen, dat is Joost. Volgens mij vindt hij het wel leuk. Dat klinkt super gaaf. Maar dan, het klinkt ook alsof je iets anders. Het is wel in het verlengde, maar het heeft toch een andere focus. Dus, hoe ga je nou die balans houden tussen wat je al deed En het nieuwe, wat je gaat doen? Of gaan jullie het los opzetten En het eigenlijk los verder zetten, Of ergens anders? Hoe gaan jullie verder?
Joost:Kortere vraag Orderchamp is een bekend merk binnen de wholesale. Ik denk, dat we een digitale pionier zijn in Europa. Ik denk, dat we bewezen hebben, dat we honderden miljoenen aan transacties kunnen verwerken. Dus wij lanceren dit als een nieuwe oplossing. Het heet ook Orderchamp Cloud. Het is een collectie aan producten, maar het is echt de software kant van het bedrijf. Het is ook volledig gescheiden eigenlijk van de Marktplaats. Dus waar de Marktplaats? dat is ook volledig gescheiden eigenlijk van de marktplaats. Dus waar de marktplaats? dat is ook heel goed. Om even duidelijk te maken de marktplaats is een. Daar opereren we onder de orderchampcom, daar faciliteren wij orders, settelen we naar de merken Binnen de software oplossingen, eigenaarschap, data, orders et cetera. Dat is allemaal gewoon van de merken zelf. Dus daar zitten wij ook als orderchampcom niet tussen. Dus ook daar retailers zien daar orderchampcom helemaal niet Dus zien orderchamp als naam helemaal niet.
Joost:Het is gewoon pure software. Dus het zijn ook twee gescheiden software oplossingen, opereert alleen om dezelfde moeder, orderchamp. Maar het zijn twee verschillende oplossingen. Dus wij hebben ook feitelijk straks gewoon twee groepen. Dus de ene focust nog steeds natuurlijk op de marktplaats, optimaliseren van de marktplaats. De andere groep focust op het bouwen van de software. Maar het mooie is, maakt allemaal gebruik van dezelfde infrastructure, want op En zit er ook logistieke software in en betaal oplossingen?
Joost:Absoluut ja, dus ook weer heel interessant, waar we met de Marktplaats natuurlijk tal van verschillende payment oplossingen faciliteren. Ik denk, dat wij wel werken met een tiental verschillende oplossingen Zitten, die ook standaard in de software oplossing, hoeven de merken geen eigen contracten meer te sluiten, ze kunnen gebruik maken van die software, ook van payments. We werken nu samen met MOLLE. Ze kunnen via ons een MOLLE account connecten, maar hun eigen MOLLE account. Dus het is ook niet meer het Orderchamp paymentstuk, het is ook hun eigen paymentstuk. Maar we werken wel met geverifiëerde partners samen, want we gaan niet 58 oplossingen integreren. Dus we weten gewoon, dat een aantal spelers de belangrijkste zijn. Maar ze werken met hun eigen payments, maar wel gefaciliteerd via het orderchamp systeem, en daardoor krijgen ze ook de allerbeste rates. Dus ze betalen ook een stuk minder, want ze maken gebruik van de oplossing.
Joost:En hetzelfde met shipments Ze doen hetzelfde. Met shipments Doen we hetzelfde. Dus logistieke oplossing Ze kunnen straks via ons wel weer, omdat we dat mogelijk hebben gemaakt. Ze werken met hun eigen software oplossingen voor shipments, maar ze kunnen ook weer gebruik maken van de voordelen, die we hebben als collectief platform. Maar het is wel een gescheiden, het zijn wel gescheiden stromen, om het zo maar even te zeggen.
Gijsbert:Ja, Wauw. Waar gaan jullie heen? Want ik zit me ook al voor te zeggen, dit maakt het ook wel weer interessanter voor andere partijen, om in ieder geval delen van jullie over te nemen. Wat is jullie ambitie? Wil je ergens integreren en overgenomen worden, of wil je rule the world?
Joost:Nou worden of wil je rule the world? Nou ja, ik denk, dat je nooit een bedrijf moet starten met als enige doel, overgenomen te worden. Ik denk niet, dat dat een gezonde manier is. Kijk, wij krijgen hier heel veel energie van momenteel. Een stukje energie denk ik, dat we ook nodig hadden na zes en een half jaar, en de laatste drie jaar, kan ik ook heel eerlijk vertellen, waren niet makkelijk. Ik bedoel, we zien allemaal, wat er in de markt gebeurt Retail onder druk, merken onder druk, maar in general het is natuurlijk een rollercoaster van de markt, daarbuiten Ook financieel, wat er nou precies gebeurt, nu ook weer met het hele Trump verhaal en alles, wat er vanuit China aan de hand is, met de TEMO's en de SHINES. Dus het is gewoon een bizarre markt.
Joost:Wij hebben met Orderchamp ooit een doel gesteld, om software te leveren voor merken en voor retailers, waarmee zij klaar zijn voor de dag van morgen, en daar krijgen wij gewoon heel veel energie van, om dat te blijven doen. Ja, ik hoop, dat dit de komende maanden een vlucht gaat nemen van je welste En dat wij hier een megagroot bedrijf van kunnen maken En nog verder kunnen uitbouwen. Want ik denk, dat, als jij een groot bedrijf wil zijn, dan zul je ook moeten diversificeren. Dus stand-alone is voor ons de belangrijkste route En dat is ook altijd, waar we op focussen. Maar inderdaad, tuurlijk, we hebben altijd interessante partnergesprekken, dus wie weet, zijn er mogelijkheden, maar op dit moment doen we het zelf. We hebben ook geen funding nodig. Dus dat is waar we zijn.
Marc:Is Nederland een goede plek voor jullie, om te zijn in Europa.
Joost:Nou, voor een marktplaats was het natuurlijk heel moeilijk, want het is een kleine markt. Europa is een prima markt. Maar dan, wat ik al zei, we waren vanaf dag 1 Europees. Dat betekent niet, dat je daar niks voor hoeft te doen. Dus het is niet een makkelijke markt, om zoiets te starten. Ik denk, dat onze concullega's in Amerika, die daarin een wat homogenere markt hadden, het wel makkelijker hadden. Maar voor de softwareoplossing is het een prachtige markt. Ja, zeker, wij kunnen in Nederland goed software bouwen, vind ik persoonlijk. Ik bedoel, we hebben het in het verleden ook laten zien bij andere partijen. Wij zijn wel goede ingenieurs, noem ik het even dan.
Joost:Wij kunnen goed software bouwen, en ik denk, dat wij ook een prima uitvalsbasis hier hebben, om de Europese markt voor deze software oplossingen te bedienen. En sowieso is wholesale een internationale markt. Dus je hebt twee grote beurzen in Europa, eentje in Frankfurt, eentje in Parijs, en daar staan merken uit Nederland, uit Denemarken, noem het maar op. Die markt is internationaal. Dus dat zijn ook wel de markten, die we bedienen. Buiten Europa doen we nog even niet. Maar who knows?
Marc:Als ik bijvoorbeeld zo'n ondernemer zie, of er is een merk, en dat merk, die koopt waarschijnlijk ook weer zijn spullen. Er zit een half fabrikaat in, om iets van te maken, en die gaat ongetwijfeld ook naar Alibabacom, misschien wel in China. Zie je ook wel eens een keer de route andersom, dat je juist merken in Europa helpt, op de Chinese markt te gaan verkopen, omdat daar merken ook wel hele grote relevantie kunnen bieden?
Joost:Toevallig hadden we deze week een brainstorm erover van wat we willen met markten. Als ik op een gegeven moment besluit, iets te doen, dan denk ik, dat het Midden-Oosten of inderdaad de markten daar een hele interessante zijn, omdat retail groeit daar iets harder, ook digital retail sowieso. Maar ja, het is zeker een interessante retailmarkt. Andersom krijg ik ook wel eens vaker de vraag van moet je niet al die merken naar hier halen? Ik krijg heel vaak partnerships verzoeken Wil je samenwerken met dit conglomeraat uit Hongkong of Indonesië of uit India? En ja, dat zou ook misschien kunnen, uit Hongkong of Indonesië of uit India. En ja, dat zou ook misschien kunnen, maar vind ik wat lastiger. Dus ja, als wij kijken naar de expansie TCT, ja, vind ik dat wel interessant. Ja, maar zero plans, zero plans, nou ja, nee, gewoon brainstormen.
Gijsbert:Wij nemen deze podcast op voor vakgenoten. Wat kunnen vakgenoten nou leren van een start-up zoals Order Champions?
Joost:Oh ja, ik kan wel.
Joost:Ja, kijk, er zijn een paar learnings natuurlijk, die ik door de jaren heen heb vergaard, maar ik denk, de grote learning, die wij hebben, is, dat je gewoon altijd op jezelf moet blijven vertrouwen En jezelf niet afhankelijk moet maken. En ik denk, dat wij op een gegeven moment ik noemde al even 2022, waren wij gewoon afhankelijk van een financieringsronde En dat heeft heel veel pijn gedaan, want daardoor zijn we eigenlijk in een situatie gekomen, dat we een keer of twee hebben moeten restructuren, en noem het maar op. Dus dat zijn pijnlijke momenten En als ik dan tips mag geven zorg niet, dat je in zulke situaties komt. Dus, waar groei is, kan ook in één keer natuurlijk iets afbreken, of hypergroei in dit geval. Maar ja, ik denk dat van al die jaren is dat wel één van de learnings, die ik meeneem, een harde learning, maar goed, ik denk ook in general blijf gewoon op jezelf vertrouwen, als dat nog een keer, ook met visie, en je noemde dat al even. Maar je kan kijken naar concurrenten. Die doen niet nu, wat wij aan het doen zijn.
Joost:Dus, ook al zijn ze nog zo groot, ook al hebben ze tien keer meer funding, twintig keer meer funding, vijfhonderd keer meer funding, het maakt niet uit. Uiteindelijk moet je uitgaan van je eigen kracht En moet je kijken, waar jouw assets liggen. Wij hebben met Orderchamp gemerkt Onze asset ligt ook in de mensen, maar ook in de technologie, die wij hebben gebouwd En wat wij met die technologie kunnen, en dat is, waar we op inzetten. Dus ook weer daar Blijf op jezelf.
Marc:Teken je eigen weg uit. Ik had nog een brandende vraag. We zitten hier In een hele mooie locatie, jullie hoofdkantoor, neem ik aan, zoals je het misschien wel zou noemen, of je centrale bar. Voor jullie bar Het is oorspronkelijk Een café restaurant, want het is volgens mij een oude.
Joost:Ja, het is een oud. Het is dus oorspronkelijk een café-restaurant, was het? Dus jij zit letterlijk op de plek, waar vroeger een tap stond. Oh ja, dus, deze mooie ruimte was ooit ook een soort lounge. Nee, dus, we hebben dit helemaal omgebouwd, en boven ook. Dus ja, we zitten hier best in een interessante ruimte inderdaad.
Marc:Ja, want voor de mensen zitten we hier in de zijstraat van het Leidseplein Op de achtergrond hoor je misschien ook wat gezoom maar er wordt hier ook lekker veel verbouwd, natuurlijk in deze straat. Ik heb toch nog wel een vraag over, hoe dit bedrijf ook als persoon runt. Kijk hier achter me, dat is een hartstikke mooi team, en dat team is natuurlijk ook het succes van Orderchamp. Hoe doe je dat als ondernemer? Je bent heel jong begonnen, je bent enthousiast, je hebt een hartstikke mooi product, maar je moet ook nog de boel managen. Hoe doe je dat? Heb je dat geleerd? Of is het gewoon een kwestie van learning by doing? Of zeg je van nou, in deze fase is het gewoon zo, dat we allemaal mensen hebben, die allemaal dezelfde visie hebben. Dat loopt gewoon lekker.
Joost:Ja, ik heb altijd wel. Één ding vind ik persoonlijk heel belangrijk Leiding geven is voorbeeld geven. Dus ik denk, dat wij hier allemaal niet vies zijn, om in de modder te staan. Nu ook weer Ik vertelde al in het begin dat, ik ben letterlijk met elke klant demo's aan het geven van onze nieuwe platform, en we zijn met merken sessies aan het houden en nieuwe websites aan het bouwen. En ja dan, ceo, ik vind altijd, je bent gewoon de janitor, dus je bent gewoon degene, die, wat er moet gebeuren, moet er gewoon gebeuren. Dus daar hechten we niet zo heel veel waarde aan. Ik denk, dat dat belangrijk is. We zijn gewoon wij zijn nu in founder mode, om het zo maar even te zeggen met elkaar. We zijn heel hard aan het rammen, en het team vindt dat, denk ik, ook heel interessant. Dan betrek ik het even op ons drie. Maar ik denk, in general team We hebben goede leaders, mensen, die begrijpen, wat er moet gebeuren, ook mensen, die door de laatste jaren veel meegemaakt hebben, en daar heb ik ook diep respect voor Er zijn mensen weggegaan, maar er zijn ook mensen gebleven, en die mensen hebben we heel hard nodig.
Joost:Dus daar doe je het ook voor. Dat is wel een belangrijk onderdeel, denk ik, van onze culture, en we zijn gewoon mensen, die constant op zoek zijn naar, hoe kunnen we dit beter doen, hoe kunnen we de volgende stap zetten, wat brengt ons daar? En dat zijn niet altijd leuke gesprekken, we zijn het ook niet altijd eens met elkaar, dat hoeft ook niet, we maken ook fouten. Dat is ook allemaal niet. We maken ook fouten, dat is ook allemaal prima. Ik vind, als je maar niet twee keer dezelfde fout of drie keer dezelfde fout maakt, dan wordt het een beetje lastig. Maar dat is gewoon wel de cultuur hier, en ik denk, dat we dat gewoon moeten uitstralen als leiders. Dus ja, ik denk dat dat ja, of je nou twintig, 30 of 36, zoals ik Het maakt niet uit. Als je dat gewoon uitstraalt, dan denk ik, dat je een team mee kan krijgen.
Gijsbert:En ik hoop, dat we dat iedere dag doen. Ik heb er nog één. Als je nou morgen Orderchamp weer opnieuw zou starten Zeg, maar met de energie van toen. De champagne gaat open, de BV wordt ingeschreven. Jullie zitten met z'n drieën in de hokken, gaan bedenken, wat je gaat doen en wie er mee gaat. Wat ga je anders doen?
Joost:Ja, dat is een vraag, waar wij met z'n drieën in het afgelopen jaar, denk ik, wel 25 keer bij stil hebben gestaan. Want je snapt natuurlijk wel, dat zo'n besluit nemen van een jaar eigenlijk nemen, om stil te staan, om het zo maar te zeggen, om je hele product opnieuw neer te zetten, anders neer te zetten, nieuw product te bouwen en wat minder te investeren in het bestaande Ja, dat neem je niet zomaar, en ik denk, dat deze vraag daar ook wel heel vaak weer naar voren kwam. Hadden we het anders moeten doen? Zijn er dingen, die we fout hebben gedaan? Absoluut, we hebben, wat ik al zei we hebben fouten gemaakt, we hebben verschillende dingen anders geïnterpreteerd, maar we komen wel tot de conclusie de andere route was niet beter geweest. Want kijk, we hebben naam gekregen, ook door, hoe we dit nu neer hebben gezet. We hebben heel veel merken blij gemaakt.
Joost:Ja, er is ook heel veel geld verbrand, maar dat is wel, waardoor het bedrijf er is en nog is En waardoor veel partijen ook vertrouwen in dit platform En ook vertrouwen in de software, die we nu weer gaan leveren. Dus tuurlijk, heel veel dingen hadden we anders kunnen doen Of net iets anders kunnen doen. Maar ik denk, dat de algehele route, zoals wij die hebben bewandeld De route is, waarom we nu hier staan En hoe we ook verder komen. Dus ik hoop dat, dat je vraag een beetje beantwoord, want het is natuurlijk een moeilijke vraag, maar ik denk, dat dat wel een beetje de essentie is Van hoe ik erover denk En hoe wij erover denken met het team.
Gijsbert:Wat ik uit dit gesprek haal, een aantal dingen. Je hebt een product, wat voor jullie super belangrijk is, maar goed genoeg was Goed genoeg, om mee te starten. Dus verbeter het elke keer. Jullie hebben een enorme klantfocus, dus blijf naar de klant kijken. Jullie dagen jezelf ook uit, wat zouden we anders doen? En zijn dus ook niet bang, om een andere richting in te gaan, en ik denk, dat dat ervoor kan zorgen, dat je flexibel blijft en dus succesvol bent En de basis legt voor nog meer succes. Dus dat zijn in ieder geval een aantal dingen, die ik meeneem uit het gesprek. Dus super tof.
Marc:Ik wil je heel erg graag bedanken voor dit gesprek.
Gijsbert:Gijsbert, het was weer een mooie vakgenote, dat vind ik ook. Ik ben benieuwd, wat jullie ervan vinden, vakgenoten, dus laat ons dat vooral weten.
Marc:Nou, dan zien we elkaar weer bij een volgende vakgenote. We horen elkaar de volgende keer.
Gijsbert:Dank jullie wel.
Marc:Dank je wel, dag Joost. Ondertitels door de Amaraorg gemeenschap.